Home Yurt dışında eğitim Yurt dışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeler

Yurt dışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeler

by Murat

YURT DIŞINDA EĞİTİM ALMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmakta ve durum böyle iken rakipleriniz ülke çapında değil doğal olarak dünya çapında olmuş oluyor. Bu yüzden büyük düşünmeniz gerekiyor. Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Bu yazımda şimdiki aklımla tekrar üniversiteye başlasaydım kendime fark katacak neler yapardım/ neleri değiştirmek isterdim anlatmak istiyorum.

Şu an hangi sınıfta/bölümde olduğunuzun bir önemi yok. Bu yazının hedef kitlesi yurt dışında eğitim görmek/yaşamak isteyen öğrenciler.

  • Üniversiteye başladıktan sonra okulunuzun uluslararası ilişkiler ofisine gidip okulunuzdaki yurt dışı olanaklarını hangi fırsatların olduğunu öğrenmeye çalışın. Hepinizin aklına başta yurt dışı imkanları denildiğinde Erasmus programı gelecektir ama şöyle de bir durum var ki her üniversitenin Erasmus programı dışında başka programları da olabiliyor. Örneğin Atatürk Üniversitesinin Tayvan ile arasında ve benim de katılmış olduğum PAX (Program of Academic Exchange) öğrenci değişim programı vardı.
  • Yurt dışı programlarına katılabilmek için belirli bir İngilizce seviyesine sahip olmanız gerektiğinden öncelikle genel kurslarla genel İngilizce seviyenizi yükseltmenizi öneririm. Genel İngilizce seviyenizi B1/B2 düzeyine çıkarmanız size öğrenci değişim programlarına katılabilmek için yeterli olur ancak sonrasında yüksek lisans veya doktora düşünüyorsanız TOEFL veya IELTS’e yönelik hazırlanmalısınız. TOEFL konusunu daha detaylı incelediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
  • Yurt dışında eğitimi merdiven basamakları gibi düşünürseniz ilk basamaklarda yurt dışında yapılan staj var. Bu sizin akademik networking yapmanız için çok önemli bir adım. Akademik networking’in ne olduğunu bilmiyorsanız bu yazıma göz atabilirsiniz
  • Özellikle temel bilimlerde ücret ödeyen staj programlarına denk geldiğimi söyleyemem bu konuda biraz gönüllülük esas alınıyor. Masraflarınızı kendiniz karşılarsanız ve kalacak yer sorununuz olmazsa bu durumda staj bulma ihtimaliniz artıyor. Örneğin yurt dışında yaşayan bir akrabanız varsa ve onun yanında kalabilirseniz kira ödemeyeceğiniz için masraflarınız çok düşük olacaktır. Temel bilimler dışında,bilgisayar mühendisliği / mühendislik/işletme vs. okuyorsanız maaşlı staj bulma ihtimaliniz daha yüksek. Eğer yurt dışında staj yapamıyorsanız yaz tatilinizi ülke içinde bir yerde değerlendirmeniz bile sizin için fayda sağlar.
  • Hibe desteği alarak üniversite referansı ile staj arıyor iseniz bu noktada Erasmus stajını düşünebilirsiniz.
  • Okulun başındaysanız not ortalamanızı yüksek tuttuğunuzdan emin olun çünkü ileride değiştirilemeyen veya değiştirmesi oldukça zor olan tek şey not ortalaması.
  • Okulunuzun başından beri hocalarınızla aranızı iyi tutun çünkü ilerde onların referans mektuplarına ihtiyacınız olacak hepsi olmazsa bile en az 3 tanesiyle aranızın iyi olduğundan emin olun. Eğer biyoloji/MBG veya lab dersleri olan bölümlerdeyseniz ilgi alanınıza göre bir hocanızın labında deneylere katılabilir, yardımcı olabilirsiniz. Belki başlarda basit roller verirler ama ilerde deney yapmanıza izin verebilirler. Bu sizin için çok önemli çünkü lab tecrübesi daha önce de bahsettiğim gibi başvurularda fark yaratan bir konu olduğu için özen göstermenizde fayda var.
  • Benim de daha önce katıldığım Avrupa Gönüllülük hareketine katılabilirseniz CV’nizde pozitif bir etki bırakacaktır.
  • Erasmus/Mevlana gibi programlarda gitmek istediğiniz üniversitenin okulunuzla anlaşması yoksa anlaşmanın ilk ayağını siz başlatabilirsiniz. Örneğin ilgilendiğiniz okulun departmanına email gönderip Erasmus anlaşması yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.  Erasmus dünya çapında tanındığı için karşı taraf anlaşma yapmaya çok meyilli oluyorlar. Bu noktada bölümünüzün Erasmus/Mevlana koordinatöründen tam destek aldığınızdan emin olun. Okullar arası anlaşmalar uzun sürdüğünden gerekli zamanı ayırdığınızdan emin olun.
  • Erasmus programını kazanıp giderseniz orada çoğu insanın yaptığı gibi aylaklık yapmayın. Buna şöyle bakın, oradaki hocalarla tanışıp lablarına konuk olabilirsiniz ve bu sizin için harika bir fırsat aslında ama çoğu öğrenci derslere bile girmeyip Erasmus’u eğlence olarak gördükleri için bu fırsatı değerlendiremiyorlar. Erasmus eğlencelidir ama yeri gelince 😊

Bunlar ilginizi çekebilir

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz