Niyet mektubu (benzer isimleri –motivasyon mektubu/statement of purpose / letter of purpose, cover letter-), Erasmus öğrenim hareketliliği, Erasmus Staj Hareketliliği, bireysel staj başvuruları ve yurt dışında yüksek lisans/doktora başvurularının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu yazıda niyet mektubunun neler içermesi ve neler içermemesi gerektiğinden bahsedeceğim.
Niyet mektubu yazdığınız kuruma ve amaca göre içerik olarak değişeceğinden her şey için kullanılabilecek tek bir niyet mektubu yazmak mümkün değildir.
Motivasyon mektubuna ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Kendimden örnek verecek olursam İlk yazdığım mektuplara çok özen göstermiş olmama rağmen bu mektuplar zaman içinde artan tecrübe ile beraber evrimleşiyor o yüzden buna uzun bir zaman ayırmak faydanıza olacaktır.
Daha önce Google’da aradıysanız bunun çok önemli olduğundan, Amerikan filmlerinde gördüğünüz gibi harika motivasyon mektubunun size okulların kapısını açtığından bahsetmişlerdir. Bana kalırsa farklı yerlerde gördüğünüz niyet mektubu ile alakalı bu yazılar gerçekten başvuran kişiler tarafından yazılmıyor. Aksine, bu konunun gereğinden fazla abartıldığını düşünüyorum. Okul başvurularında önemli olan diğer faktörlerle ilgili yazıma da göz atabilirsiniz. Bu yazıda kendi tecrübelerimden bahsedip kararı size bırakacağım.
Başvurunuzu değerlendiren kişiler doğrudan mektubunuzu okuyacağı için aslında siz bir bakıma bu kişilerle doğrudan kontakt halinde oluyorsunuz ve bu noktada mektupta kendinizi iyi ifade etmiş olmanız veya başka bir deyişle kendinizi iyi pazarlarsanız mektubunuz amacınıza ulaşmış demektir
Avrupa’daki programlar genellikle sizden 2 farklı mektup yazmanızı istiyorlar, bunlardan biri research statement diğeri de personal statement. Research statement isminden de anlayacağınız üzere sadece akademik geçmişinizle ilgili olmalı. Personal statement için ise aşağıda bahsedeceğim noktalara dikkat ederek bireysel yeteneklerinizi somut örneklerle açıklayarak yazmanız gerekiyor.
Niyet mektubu yazarken uzak durulması gerekenler
- Mektuba kesinlikle ‘Dear Sir/Madam’ ifadeleri ile başlamayın. Bunları samimi değil itici buluyorlar. Deneyimlerime göre ‘To whom may it concern’ (İlgili makama) daha nötral bir ifade belirtiyor
- İnternetteki motivasyon mektubu örneklerini KESİNLİKLE tavsiye etmiyorum, kullanmayın. Bu size spesifik bir yazı olmalı. Niyet mektupları ile ilgili bizzat duyduğum eleştiriler ise gelen mektupların çoğunun içerik bakımından birbirine çok benzer olduğu yönündeydi.
- Verebileceğim bir başka öneri ise Shakespeare gibi süslü kelimeler/ifadeler kullanmanıza gerek yok, Anlatmak istediğiniz durumu, istenilen kelime sayısını artırarak veya edebileştirerek uzatmayın.
- Geçmişte yaptığınız hatalardan bahsedip bahsetmemeniz konusunda net bir fikrim yok ama bana kalırsa bahsetmeyin ve yazınızı pozitif tutun. İlla bahsediyorsanız başkalarını suçlayıp bahane üretmeyin onun yerine o hatanın size ne kazandırdığını anlatın.
- Yaygın yapılan bir başka hata ise ‘En büyük zayıflığım mükemmeliyetçiliğim’ bu tarz ifadelere kesinlikle yer vermeyin.
- Çok inatçıyım, mükemmeliyetçiyim, zamanı harika yönetirim, aynı anda 3 iş yapabilirim, takım çalışmasına yatkınım, baskıyı kaldırabilirim gibi havai cümleler kullanmayın. Bunlarla ilgili örnek verin. Örneğin bir asistanlık işinde çalıştıysanız şu, şu ve şundan sorumluydum bunun sonucunda şu katkıyı sağladım ve o tecrübe bana şu özellikleri kazandırdı derseniz daha somut olacaktır.
- ‘I’ve always wanted to be’ Eskiden beri şunu olmak isterdim ile başlayan ya da peri masalını andıran cümleler kullanmayın.
- Anlatımınızın güçlü olması ve kendinizi ön plana çıkarmanız tabii ki önemli fakat kendinizi çok fazla abartmayın veya övmeyin ki mektuptaki tavrınız kibirli bir hal almasın. Şöyle düşünün sürekli kendini öven biriyle konuşsanız o kişiye ne kadar tahammülünüz olurdu? Bu yüzden mektubu okuyacak tarafı düşünerek hareket etmenizi öneririm.
- Beautiful, meaningful, gibi sıfatları kullanmaktan kaçının. Bunlar tamamen sübjektif ifadeler ve bunların çok kullanımı ters etki yaratır.
Niyet mektubu yazarken yapılması gerekenler
- Burada en önemli nokta,başvuracağınız kurumun kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmanız. Bunlar genelde kelime kısıtlaması / metin şekli veya sizden cevaplamanızı istedikleri sorular olabilir. Bazı programlar akademik geçmişinize ve iş/lab tecrübelerinize önem verdiklerini söylerler. Bu durumda onları vurgulamanız gerekiyor.
- Başvuracağınız programla neden ilgilendiğinizi ve size ne katacağından bahsetmeyi unutmayın. Genelde yüksek lisans ve doktora başvurularında sizden hangi hocalarla ilgilendiğinizi sorarlar. O yüzden buna 1 paragraf ayırdığınızdan emin olun.
- Yazınızı bitirdikten sonra şu soruları kendinize sorun:
1- Amacım net bir şekilde bahsedilmiş mi?
2- Başarılarım uygun bir dille abartılmadan bahsedilmiş mi?
3- Mektubun anlatım dili kendinden emin mi?
4- Programa spesifik detaylara dikkat edilmiş mi? (Örnek:Çalışılacak hoca)
5- Mektubumda dil bilgisi/kelime hataları var mı? Yazınızı ana dili İngilizce olan birine mutlaka gösterin. Böyle birini tanımıyorsanız size Fiverr’ı öneririm. Orada ana dili İngilizce olan insanlara ücreti karşılığında gösterebilirsiniz.
- Don’t, Can’t, Isn’t gibi ifadelerden mümkün olduğunca uzak durun.
Şimdi biraz da kendi tecrübelerimden aktarayım. İlk etapta Amerika için 5 paragraflık (departman kuralları dahilinde) 1.5 sayfalık bir mektup yazmıştım. Bu mektup bu yazıda bahsettiğim kaçınılması gereken peri masalı benzeri ifadeleri de barındırıyordu ve neticede hiçbir başvuruma pozitif dönüt olmadı. Daha sonra yukarıda bahsettiğim teknikleri kullandım.
Yukarıda bahsettiğim tekniklere dikkat ederek 200 kelimelik mektuplar yazdım (Başvurduğum yerler max 250 kelime istiyordu). Bu mektuplar da ilgilendiğim hocaya spesifikti. Neden onunla çalışmak istediğim, hatta projenin hangi kısmıyla ilgilendiğimden dahi bahsettim. Sonuç olarak bu bana 3 bireysel mülakat kazandırdı. Ve şu an bunlardan biriyle çalışmaktayım.
Sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.
2 yorumlar
Merhaba,
Ben Gonca. Llm için Amerika’daki okullara başvurmayı düsünüyorum. Personal statement ımı türkçe olarak yazdım ama bu doğru mu iyi mi hiç bir fikrim yok. New York a 4 ay önce taşındıgım için burada destek alabilecegim birileri de yok. Acaba personal statement ımla ilgili sizden bilgi, destek alabilir miyim? Kocaman sevgiler,
Merhaba Gonca, basvurularda istenen dil ingilizce veya lokal dil oluyor. Tabii ki elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.