Home Yurt dışında eğitim Detaylı TOEFL incelemesi

Detaylı TOEFL incelemesi

by Murat

Yurt dışında eğitim için olmazsa olmaz şeylerden biri ileri seviyedeki İngilizcenizi kanıtlamak. Bu yazıda TOEFL nedir? TOEFL ücreti ne kadardır? TOEFL tarihleri ve ne sıklıkla yapılır? Kaç puan almak gerekir?  Yüksek puan almak için nelere dikkat edilmelidir? gibi sorulara kendi tecrübelerimden örnekler vererek açıklayacağım. 

TOEFL’ın açılımı Test of English as a Foreign Language yani yabancı dil olarak İngilizce sınavıdır. TOEFL sınavı hem kağıt üzerinde (PBT) hem internet üzerinden (IBT) yapılan bir sınav. Ama son zamanlarda dünya genelinde IBT çok daha yaygınlaştı. 

İçindekiler

TOEFL hakkında genel bilgiler

TOEFL ücreti 2020 itibariyle 185$. Kendi sitesinde bazı bölümleri Türkçeye çevirmişler orada nasıl kayıt olabileceğinizi detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Sınav sonuçlarınız online sisteme 2 hafta içinde düşer. Oluşturduğunuz hesapla giriş yapıp indirebilirsiniz.

Sınava kayıt olurken 4-5 tane okul ismi (kodu) yazabileceğiniz bir bölüm var. Bu kısım önemli çünkü sınav sonuçlarınız o okullara/bölümlere otomatik olarak gönderiliyor. Bu süreç 4-6 hafta alabileceği için ona göre zamanını ayarlamak gerekiyor.

Bazen onların sisteminde bu okulların kodları oluyor fakat bazı okullar için departman kodu vermeniz gerekiyor. Bu kodları başvuracağınız okulun ilgili departmanının sitesinden öğrenebilirsiniz. Eğer sık sorulan sorularda yoksa departmana doğrudan Email gönderebilirsiniz. Genelde birkaç gün içinde cevaplarlar. Benzer uygulama GRE’de de var. GRE ile ilgili detaylı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Amerika’ya başvurmak istiyorsanız tek yol bu şekilde sonuçlarınızın gönderilmesi. Daha fazla okula başvurmak isterseniz her okul için ekstra 20$ vermeniz gerekiyor o yüzden başvuracağınız okulları iyi düşünün.

Okuldan okula değişmekle birlikte Avrupa ve Asya’daki okullar internetten indirdiğiniz sonuç raporunu kabul edebiliyor.

TOEFL sınav tarihleri ve sıklığı

TOEFL IBT çok yaygın yapılan bir test.  Yeterli paranız ve boş ver varsa teorik olarak üç günde bir girmek mümkün. Bu siteden bulunduğunuz ilde ve ne sıklıkla yapıldığını öğrenebilirsiniz. Büyük şehirlerde daha sık yapılıyor bu yüzden eğer bulunduğunuz ilde yer yoksa çevre illere gitmeyi düşünebilirsiniz. 

Yazları veya başvuru sezonu öncesi çok kalabalık olduğundan yer bulmak zor, 2 ay önceden ayırtmakta fayda var.

TOEFL’a nasıl ve ne zaman hazırlanılmalı?

Türkiye’de her önüne gelen TOEFL kursu açıyor gibi görünüyor ve ücretleri normal kurslardan daha pahalı. TOEFL kursları konusunda şuraya gidin diyemeyeceğim sadece iyi düşünülüp karar verilmesi gereken bir konu. 

TOEFL kurslarından maksimum fayda sağlamanız için B2 seviyesine çıkmanız gerekiyor. Daha sonra TOEFL kursuna giderek sınava yönelik hazırlanabilirsiniz.

Ben sınavdan 2 hafta önce YouTube’dan örneklere bakarak hazırlandım. Ama öncesinde belirli bir seviye İngilizcem vardı ve 1 dönem Tayvan’da değişim öğrencisi olarak bulunduğum dönem boyunca gerek akademik dersler gerek günlük hayatta mecbur İngilizce kullandığımızdan konuşma ve dinleme kısmında zorlanmadım. 

TOEFL IBT bölümlerinin detaylı incelemesi

TOEFL sınavı sizin dinleme, yazma, konuşma ve okuma becerilerini 3-3.5 saat içinde ölçen bir sınav. Maksimum puan 120 ve Amerika’daki çoğu okul 79 puan ve üzerini kabul ediyor. Ama son zamanlarda artan talepten ötürü özellikle Hintli ve Asyalı arkadaşlarımız bu testten yüksek skorlar yaptıkları için başvuru şartlarında 79 yazsa da 90-100+ almak şansınızı artıracaktır.

Avrupada IELTS, TOEFL IBT’ye nazaran daha çok tercih edilen bir sınav gibi görünüyor. Mesela normalde TOEFL IBT 79+ IELTS 6.5 ‘a tekabül ederken Okul 92 TOEFL isterken hala 6.5 IELTS istiyor. Bana kalırsa IELTS’den 6.5 almak TOEFL IBT’den 92 almaktan daha kolay. Bu da küçük bir not olsun.

TOEFL sınavı

Reading

TOEFL sınavı (reading) Okuma kısmı ile başlıyor. Bu kısım okuduğunuzu anlama kabiliyetinizi ölçüyor. Her konudan akademik makalelerle karşılaşmak mümkün. Bu linkte örnek sorulara bakabilirsiniz.

Okuma kısmı için belirli kelimeler var. Google’da ‘en çok çıkan 500 kelime diye aratırsanız bulabilirsiniz. Bunları mümkün olduğunca ezberlemenizi öneririm çünkü bu kelimeler okuma kısmında karşınıza çıkıyor. 

Çoktan seçmeli sorulara özellikle dikkat edin çünkü bazı şıklar size doğru geliyor olsa bile metinde ondan bahsetmemiş oluyor. Ben genelde 2 seçenek arasında kalıyordum. Soru sayıları sabit değil sınavdan sınava değişiyor ama aşağı yukarı 3-4 farklı makaleyi içeren 30-40 soru için 1 saat gibi bir zamanınız oluyor.

Listening

Daha sonra dinleme kısmı geliyor. Bu kısımda günlük hayattan bir örnekle başlayıp akademik derslerle bitiyor. Aşağı yukarı 30-40 soru oluyor ve verilen zaman 45-60dk.

Benim karşıma çıkan dinleme metinlerinden biri psikoloji diğeriyse antibiyotik direnciyle alakalıydı. Toplamda 2 defa sınava girdim ve ikisinde de biyoloji ile ilgili bir metin gelmişti.

Dinleme bölümünde İngilizcenin her aksanıyla karşılaşmak mümkün. Bana bir tane İrlanda gibi kuzey bir aksandan gelmişti ve bayağı şaşırmıştım.

Dinleme sonunda size o dersle alakalı sorular soruyorlar o yüzden dinlerken kısa kısa notlar almanız gerekiyor. Yukaridaki YouTube videosunda örnek dinleme metnini görebilirsiniz. Metni dinlerken aldığınız notlara bakıp soruları cevaplandırabilirsiniz.    

Speaking

Dinleme bittikten sonra 10 dakikalık bir ara oluyor. TOEFL sınavının 3. Kısmı konuşmayla devam ediyor. Dinleme konuşma bölümünde kritik bir öneme sahip. Ne demek istediğimi yazının devamında anlayacaksınız. Konuşma kısmı 4-5 dinleme parçasından oluşuyor. 

İlk parça günlük hayat ile başlıyor. Sonra genelde bir öğrencinin okulla alakalı bir sorunundan bahsediyor. Size ise az önce dinlediğiniz metindeki öğrencinin sorunu neydi? Nasıl çözdü? gibi sorular soruluyor.

Metni dinledikten sonra 15 saniye hazırlık süreniz oluyor. Bu süre içerisinde cevabınızı hazırlamanız bekleniyor. Bu yüzden dinlerken küçük notlar almak önemli. 15 saniye sonunda bip sesinden sonra 45 saniye konuşmak için süreniz var. Burada aksanınız önemli değil temelde sizin o dinlemede kısmını ne kadar iyi anladığınız ve ne kadar aktarabildiğiniz ile ilgiliniyorlar.

O 45 saniyeyi dolu dolu kullanmanız gerekiyor. 15 saniyede her şeyi hızlıca bitirip kalan 30 saniyede sessiz durmak düşük puan getiriyor. Yine Youtube’da bu kısımla alakalı örnekler bulabilirsiniz.

Size tavsiyem dinleme kısmını dinledikten sonra videoyu durdurup 45 saniye anlatmaya çalışın.

Diğer kısımda iki kişi karşılıklı konuşuyor genelde zıt düşünceleri savunuyorlar size siz olsanız ne yaparsınız? gibi kişisel bir soru soruyorlar. Ahlaki olarak doğruları söylemek zorunda değilsiniz veya iyiliği savunmak zorunda değilsiniz. Sizi puanlarken söylediğiniz şeylerin içeriğiyle değil konuyu ne denli anlayıp konuşabildiğinize baktıkları için hangi kısımda daha çok konuşma malzemesi varsa o tarafı seçin.

Son kısımda akademik dersler var üniversite ortamında herhangi bir dersten bir kesit dinliyorsunuz. Konu her şey olabilir. (Felsefe biyoloji tarih sözel ağırlıklı konular daha popüler) Sizden dinlediğinizi aktarmanızı istiyorlar. 

Profesör genelde birkaç örnek veriyor konuyu anlatırken bu örnekler çok önemli kısa notlar alarak kaçırmadığınızdan emin olun çünkü puanınızı doğrudan etkileyen yer burası. Youtube’da bunun da örneği var. Hepsinin zaten kalıp giriş cümleleri var onları söylerseniz size 5-8 saniye kazandırır. Yüksek puan almak istiyorsanız muhakkak kalıpları kullanmalısınız.

Konuşma kısmında beni en rahatsız eden şey herkesin aynı anda konuşuyor olmasının yarattığı kaostu. Böyle bir gerçek var. Yani herkes tam olarak aynı anda aynı aşamaya geçmiyor erken bitirip sonrakine geçenler var ama sizle birlikte muhakkak 5-6 kişi oluyor. Türkiye’de girdiğimde yanımdaki çocuk bağırarak dikkatimi dağıtmıştı ve benim testimi doğrudan etkilemişti. Yukarıdaki videoda konuşma bölümü soru tiplerinı barındırıyor. Benzer videoları YouTube’da bulmak mümkün. Videoyu durdurup gerçek sınavdaymış gibi 45 saniye içinde cevabınızı verebilirsiniz.

Writing

TOEFL sınavının son kısmıysa writing (yazma). Bu aşamaya geldiğimde zaten enerjim kalmamıştı. Yazma konusunda kendimi bildim bileli berbat olduğum ve çalışmadan sınava girdiğim için istediğimden düşük bir skor almıştım.

Yazma bölümü 2 kısımdan oluşuyor. İlki size verilen grafiği yorumlama. Bunun örneklerini internette görebilirsiniz. Grafikte ne görüyorsanız kalıplarla yapıştırın gitsin. Burası kolay.

İkinci kısımsa bir argümanda taraf tutup kendi fikirlerinizle o argümanı savunduğunuz/reddettiğiniz kısım. İkisi için toplam süreniz 50 dakika ve bu süreleri kendinize göre ayarlıyorsunuz. Ama ilkinde zaman kaybetmemek en iyisi.

Hem ilk bölüm hem ikinci bölüm için belirli bir puanın üzerine çıkmak istiyorsanız minimum kullanmanız gereken kelime sayısı var. İlk bölüm için hedefiniz 200 olsun ama 150’den aşağı yazmayın. İkinci bölümse 350 hedef olsun 300’den aşağı yazmayın. İnternette çok fazla örnek var.

Örneklere bakınca göreceğiniz üzere Amerikan sisteminde genelde yazı 5 paragraftan oluşmalı (duruma göre 4 de olabilir). Bu düzeni takip etmeniz gerekiyor. Potansiyel olarak çıkan/çıkabilecek örnekler internette mevcut her gün 1 tane baksanız size bayağı fayda sağlar.   

Özetle: TOEFL IBT korkulacak bir sınav olmamakla birlikte hafife alınacak bir sınavda değil.  Bu yazıda TOEFL nedir? TOEFL ücreti, sınavın içeriği, TOEFL konusunda dikkat edilmesi gerekenleri kendi perspektifimden anlatmaya çalıştım.

B2 seviyesine ulaştıktan sonra 1-2 ay test stratejisine yönelik çalışırsanız 80 üzeri almanız mümkün. Eğer kafanıza takılan noktalar varsa aşağıda sorabilirsiniz. 

Bunlar ilginizi çekebilir

Yorumunuzu aşağıya bırakabilirsiniz