JAPONYA’DA BURSLU YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPMAK
- Okuma zamanı: 4 dakika
- 10 Mart, 2020
Tokyo Universitesi’nde bulunduğum süre boyunca Japonya eğitim sistemini yakından inceleme fırsatım oldu. Bu yazıda burslu olarak Japonya’da yüksek lisans ve doktora yapmak için gerekenleri detaylı olarak anlatacağım.
Yazı İçeriği
Japonya'da yüksek lisans ve doktora yapmak için bilmesi gerekenler
Moleküler Biyoloji ve Genetik için konuşmak gerekirse bölüm öğrencileri üniversitelerde teorik derslerin yanında pratik lab dersleri de alıyorlar ve genelde 3.sınıfın sonunda bir laba katılıyorlar. Burada genellikle doktora veya yüksek lisans öğrencilerini deneysel olarak destekledikleri basit çalışma konuları ile ilgileniyorlar ve bu onlara deneyler konusunda el pratiği kazanma şansı veriyor.
Öğrenciler 4. Sınıfın sonunda ise yüksek lisans yapmak istedikleri departmanın yazılı ve sözlü sınavına giriyorlar. Bu süreç yabancı öğrenciler için de aynı şekilde işliyor. İlgilendiğiniz departmanın lisans üstü sınav tarihlerini takip etmeniz gerekiyor.
Japonya’da eğitim dili çoğunlukla Japonca ama her geçen gün İngilizce master/doktora programlarının sayısı artıyor. Bu programlar için gereken İngilizce seviyesi programa göre değişmekle birlikte genelde en az TOEFL IBT puanı 80+’dır. TOEFL nedir? TOEFL’dan yüksek puan almak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bunlara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.
Japonya başvurularının diğer ülkelerden farklarına gelecek olursak not ortalaması ve giriş sınavlarına daha çok önem vermeleridir. Okulların giriş sınavlarını geçmek kabul almanız için bir ön koşuldur. Japonya yaşam standartları açısından pahalı bir ülke olsa da okulların yıllık harçları Amerika’ya göre daha ucuzdur.
Burs olanakları ise diğer ülkelere nazaran Japonya’da daha kısıtlı. Bu burslar Japon hükümeti tarafından sağlanıyor. Japon hükümetinin verdiği bursun adı Monbukagakusho:MEXT Bursları. Japonyada yüksek lisans/doktora yapmak istiyorsanız Araştırma bursuna başvurmanız gerekiyor. Araştırma bursu, size okuldan kabul alana kadar geçireceğiniz süre boyunca finansal destek ve Japonca eğitimi alma imkanı sunuyor . Kabul mektubunu alana kadar 2 yıl gibi bir süreniz var ve bu süre içerisinde Kabul mektubunu almış olursanız bursunuz öğrenim süresi boyunca devam ediyor.
Bu bursa, üniversite tavsiyesi (university recommendation) veya konsolosluk tavsiyesiyle (embassy recommendation) başvurabilirsiniz.
MEXT (Monbukagakusho) bursu
Universite tavsiyesi yoluyla (University recommendation)
Bu yolla başvurmak istiyorsanız ileride danışmanınız olacak hocanın desteğine ihtiyacınız var. Yani öncelikle sizi destekleyecek bir hoca bulmalısınız. Genelde hocalar sizi bireysel olarak tanımıyorlarsa bu konuya çok sıcak baktıklarını söyleyemem.
Başvurular Aralık-Ocak gibi başlıyor ve başvuru süresi içerisinde evraklarınızın Japonya’ya ulaşması gerektiğini de unutmayın. Sonuçlar ise yazın başında açıklanıyor. Bu yüzden zamanlamayı iyi ayarladığınızdan emin olun.
Bu bursa başvurmayı düşünüyorsanız not ortalamanızın yüksek olması (70/100) gerekiyor . Üniversite tavsiyesi yolu ile yapılan başvurunun zor olan kısmı ise rektör veya dekandan başvuru yapacağınız okulun rektörüne ithafen yazılması gereken tavsiye mektubunun olması. Bu bana kalırsa tamamen anlamsız bir durum çünkü dekan, eğer dersinize girmiyorsa haliyle size tanımadığı için hakkınızda fikir sahibi olmayacak ve dolayısıyla tavsiye mektubu yazmak istemeyecektir. 2014’de durum böyleydi. Bu yazıyı yazmadan önce bu durumu tekrar kontrol ettim ve akademik danışmanın da bu listeye eklendiğini gördüm yani son durumda rektör veya dekanla uğraşmak zorunda değilsiniz.
Gereken diğer dökümanlardan biri de research proposal. Buna, size danışmanlık yapacak hocayla karar veriyorsunuz. Zaten onlar sizi bir projeye atıyorlar ve o konuyla ilgili literatür taraması yapıp konuyu proje haline getiriyorsunuz. Bu konuda hocanız sizi yönlendirecektir.
Konsolosluk tavsiyesi yoluyla (embassy recommendation)
Konsolosluk tavsiyesiyle başvuru kontenjanı seneden seneye değişmekle birlikte genelde ~10 kişidir. Konsolosluk aracılığıyla başvuru yapmak istiyorsanız başvurular biraz daha erken başlıyor. Bu konudaki en doğru kaynak ise konsolosluğun kendisi. Linikini buraya bırakıyorum.
Ön elemeyi geçerseniz sizi yabancı dil sınavına alıyorlar ve sonrasında mülakatı geçmeniz gerekiyor. Mülakatı da geçerseniz size üniversiteden şartlı kabul almanız için belirli bir süre veriyorlar. Bu noktaya geldikten sonra işiniz daha kolay. Çalışmak istediğiniz hocalara e-mailinizde bursu kazandığınızdan bahsederseniz sizi reddetmeyeceklerdir.
MEXT bursu, senede 1 defalık Japonya- Türkiye arası uçak bileti, sağlık sigortası, Japonca dil eğitimini ve okul harçlarını kapsıyor. Bunun yanında size aylık 144.000 Yen (~1200Euroya karşılık geliyor) ödüyorlar. Eğer Tokyo’da yaşamak istiyorsanız ev kiralarının çok pahalı olduğunu da unutmayın. Eğer kira konusunu ucuz bir şekilde hallederseniz çok daha rahat yaşayabilirsiniz.
Sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.
2 yorumlar
Ben bu sene lisanstan mezun olacam, yüksek lisansı Japonya’da yapmak istiyordum, ancak hiç bir bilgim yok, müsait olursanız bana yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkür ederim
Tebrikler, tabii ki